Ρεβίθια στο φούρνο με σπανάκι και Νιβατό

revithia


Μέτριας ευκολίας συνταγή. Χρόνος εκτέλεσης 1ώρα και 30 λεπτά Υλικά για 4 άτομα

Υλικά
  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 ντομάτα μέτρια ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγο δενδρολίβανο φρέσκο (1 κλαδάκι μικρό, μόνο φύλλα)
  • 250 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χωρίς μεγάλα κοτσάνια
  • 200 γρ. Nιβατό ΟΛΥΜΠΟΣ 9%
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό με 1/2 κ.γ. αλάτι για 6 ώρες ή όλη νύχτα.
  2. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και τα ξεπλένουμε καλά.
  3. Στραγγίζουμε ξανά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
  4. Φέρνουμε σε βρασμό, πετάμε το πρώτο νερό, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με αρκετό νερό που να τα σκεπάζει
  5. Βράζουμε τα ρεβίθια για 40 λεπτά.
  6. Σουρώνουμε αλλά κρατάμε 2 κούπες από το ζωμό τους.
  7. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα για 7 λεπτά περίπου.
  8. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  9. Ύστερα προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα και τα σοτάρουμε και αυτά.
  10. Προσθέτουμε μέσα τα ρεβίθια και τα φέρνουμε και αυτά 2 βόλτες.
  11. Προσθέτουμε και το φύλλο δάφνης και λίγο δενδρολίβανο φρέσκο.
  12. Αμέσως μετά προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από τα ρεβίθια και προσθέτουμε και μισή με μία κούπα νερό ακόμα.
  13. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφού το καλύψουμε με αλουμινόχαρτο ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  14. Ψήνουμε για ακόμα άλλα 10 λεπτά χωρίς σκέπασμα, διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με σπανάκι και το Νιβατό.

    Εναλλακτικά αν δεν προλαβαίνουμε να μουλιάσουμε βάζουμε τα ρεβίθια με αρκετό νερό που να τα σκεπάζει σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 2 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε μια ώρα μέσα στην κατσαρόλα και έπειτα σουρώνουμε και τα βράζουμε μετά κανονικά.