Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει μαγνητίσει το γαστρεντερικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα η μικροβιακή του χλωρίδα. Εκτός από το προφανές που είναι η καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος, πολυάριθμες μελέτες την έχουν συσχετίσει και με άλλες παραμέτρους υγείας όπως τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, νευρολογικές διαταραχές, ακόμα και παχυσαρκία.
Η μικροβιακή χλωρίδα είναι το σύνολο των βακτηρίων που κατοικοεδρεύουν στο γαστρεντερικό μας σωλήνα. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο της υπεραπλούστευσης εννοιών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά διακρίνονται σε «καλά» και «κακά» βακτήρια. Όταν για διάφορους λόγους, όπως φαρμακευτική αγωγή, κακή διατροφή, άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, υπερτερεί ο πληθυσμός των «κακών» τότε δεν πραγματοποιείται σωστά η πέψη των τροφών και εμφανίζονται συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, αίσθημα δυσφορίας κα.
Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αυξήσουμε τον πληθυσμό των «καλών» βακτηρίων (κυρίως μπιφιντοβακτήρια και λακτοβάκκιλοι) αυξάνοντας τη διαιτητική τους πρόσληψη. Αυτά είναι λοιπόν είναι τα περίφημα προβιοτικά που αποτελούν το χαρακτηριστικό του κεφίρ. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι διαιτητική χορήγηση προβιοτικών όχι μόνο αυξάνει τα ευεργετικά βακτηριακά στελέχη αλλά ταυτόχρονα, φαίνεται να μειώνει και τον πληθυσμό των αρνητικών και κυρίως το Clostridium perfigens (1).
Μια ακόμα ευεργετική προέκταση του στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει να κάνει με τη μείωση των συμπτωμάτων τροφικών μολύνσεων. Ένα από τα φαινόμενα με μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της συχνής κατανάλωσης έτοιμων προπαρασκευασμένων γευμάτων είναι τροφικές δηλητηριάσεις. Αυτές δεν συνοδεύονται πάντα με ακραία φαινόμενα (ακόμα και θάνατοι), αλλά πολύ συχνότερα έχουν ήπιες αντιδράσεις όπως διάρροιες, φουσκώματα, κόπωση, πόνος στην περιοχή της κοιλιάς. Τα προβιοτικά και για την ακρίβεια συγκεκριμένα στελέχη λακτοβάκιλων εμποδίζουν την δράση παθογόνων μικροοργανισμών όπως ή Salmonella typhimurium και το Escherichia coli (2). Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να μειώνεται η ένταση των συμπτωμάτων τροφικών δηλητηριάσεων συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Παράλληλα, ευεργετική δράση φαίνεται να ασκούν και διάφορα στελέχη ζυμών που περιέχονται στο κεφίρ όπως τα Saccharomyces boulardii. Αυτά, μειώνουν τα συμπτώματα διάρροιας που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς (Clostridium difficile), ενώ παράλληλα είχε βρεθεί ότι ασκούν κι έντονη αντιφλεγμονώδη δράση (3)
Το κεφίρ αποτελεί σύμμαχο του γαστρεντερικού μας συστήματος και αυτό φαίνεται να σχετίζεται και με κάτι ακόμα, την επίδραση στη γονιδιακή έκφραση των ευεργετικών μπιφιντοβατηρίων. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπάρχοντα στη μικροβιακή μας χλωρίδα μπιφιντοβατηρια, όταν αναπτύσσονται με την παρουσία του κεφίρ, επηρεάζεται η γονιδιακή τους έκφραση οδηγώντας στην ευεργετική αύξηση του πληθυσμού τους στην εντερική χλωρίδα (4). Έτσι, έχοντας ισχυρή μικροβιακή χλωρίδα το γαστρεντερικό μας γίνεται λιγότερο ευπρόσβλητο σε μολύνσεις.
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα δεν γίνεται αστραπιαία. Αν δηλαδή έχετε άγχος για ένα σημαντικό γεγονός που πλησιάζει ή έχετε έντονες διαταραχές από κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται, ένα ποτήρι κεφίρ δεν θα σας σώσει. Χρειάζεται να το βάλετε στη ζωή σας να το λαμβάνεται σε τακτική βάση ώστε να διατηρείται το πεπτικό σας σύστημα σε άριστη κατάσταση. Αλλωστε, το κεφίρ είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που δίνουν ζωντάνια κι ενέργεια στον γαστρεντερικό μας σύστημα.
Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: lay-out.gr