Μπεσαμέλ

ΥΛΙΚΑ
ΠΡΟΪΟΝ
original-42ADECCC-4C-4153-AE2A-1522C15DB04C-copy_0003_DSC_2348-aspect-ratio-532-702
Φρέσκο γάλα πλήρες
Φρέσκο γάλα πλήρες
voutiro-agelados-packshot-gallery-0
Βούτυρο αγελάδος
Βούτυρο αγελάδος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ 1 ΚΙΛΟ ΣΑΛΤΣΑ

  1. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το Βούτυρο αγελάδος.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το χλιαρό Φρέσκο γάλα πλήρες και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

ΤIPS
* Το μείγμα βουτύρου-αλευριού ονομάζεται γαλλικά «ρου» (roux) και είναι ένα από τα βασικά πηκτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Ανάλογα με την ποσότητα «ρου» που θα χρησιμοποιήσετε, καθορίζετε την πυκνότητα της μπεσαμέλ: λιγότερη ποσότητα πιο αραιό αποτέλεσμα, περισσότερη ποσότητα πιο πηχτό αποτέλεσμα.
* Μπορείτε να εμπλουτίσετε γευστικά την μπεσαμέλ προσθέτοντας στο τέλος διάφορα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα κτλ.)
* Όταν θέλετε να ψήσετε την μπεσαμέλ σε παρασκευές όπως ο μουσακάς, της προσθέτετε μερικούς κρόκους αυγού.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
nististima-spanakotiropitakia-featured
Νηστίσιμα Σπανακοτυροπιτάκια με χειροποίητο εύκολο τραβηχτό φύλλο αέρος
Νηστίσιμα Σπανακοτυροπιτάκια με χειροποίητο εύκολο τραβηχτό φύλλο αέρος
Σαλάτα
Υγιεινή σαλάτα με λάχανο και σως  γιαουρτιού
Υγιεινή σαλάτα με λάχανο και σως  γιαουρτιού
PHOTO
Υγιεινό Γλυκό στο Ποτήρι Χωρίς Ζάχαρη
Υγιεινό Γλυκό στο Ποτήρι Χωρίς Ζάχαρη