Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το σοτάρουμε για λίγο λιγότερο χρόνο από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για 3-4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε το ζωμό και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση.
Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς, χαμηλώνουμε πολύ την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα ψητά μανιτάρια, το Βούτυρο αγελάδος, το Κεφαλοτύρι, το φρέσκο θυμάρι και το φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν το Βούτυρο αγελάδος και το Κεφαλοτύρι και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.
TIP:
Χρησιμοποιήστε λάδι τρούφας για να δώσετε ένα ξεχωριστό άρωμα στο κριθαρότο.