Για το προζύμι σε ένα μπολ ρίχνουμε το Γάλα ζωής πλήρες, τις νωπές μαγιές, τη ζάχαρη, το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά, να μην έχει σβόλους το μείγμα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 30 °C για 1 λεπτό. Έπειτα τον σβήνουμε και βάζουμε το προζύμι να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα (4 δάκρυα), το κακουλέ, το μαχλέπι , το αλάτι, 3 κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά.
Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τον Χυμός πορτοκάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το προζύμι, την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Λιώνουμε το Βούτυρο αγελάδος και το ενσωματώνουμε σιγά σιγά μέσα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια των 180 γρ.
Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μη ξεραθούν.
Ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι.
Το τρίτο και το γεμιστό τσουρέκι αφού το ανοίξουμε σε φυτίλια πατάμε και ανοίγουμε με τον πλάστη και με ένα κορνέ βάζουμε την πραλίνα σοκολάτας σε κάθε φυτίλι και το κλείνουμε προσεκτικά.
Πλάθουμε σε πλεξούδα και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί 25×30 εκ.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Τα αλείφουμε με αυγό και 1 κ.σ. γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και φιλέ αμυγδάλου.